Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ez a tartalom 2475 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Változott az ingatlan átruházásból származó jövedelem felhasználásának kedvezménye

2017. 07. 14.

A 2016. június 19. napján kihirdetett adótörvényeket módosító törvény a személyi jövedelemadózás rendszerében megszüntette az adókiegyenlítés intézményét, így az ingatlan értékesítéséből származó jövedelmét idősotthoni férőhely megszerzésére fordító magánszemély további külön adminisztráció nélkül levonhatja vagy visszaigényelheti az erre a célra fordított jövedelem adóját.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban Szja-tv.) korábban hatályos szabályai úgy rendelkeztek, hogy amennyiben a magánszemély az ingatlan, illetve vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmét (vagy annak egy részét) az Szja-tv. által kedvezményezett lakáscélra fordítja, úgy a felhasznált jövedelemre jutó adót nem kell megfizetnie, ha a lakáscélú felhasználás a bevallás benyújtása előtt megtörténik. Amennyiben a lakáscélú felhasználásra a jövedelem bevallása után került sor, akkor a megfizetett adó az értékesítést követő második év végéig – az ún. adókiegyenlítés módszerével – visszaigényelhető volt. Tekintettel az adókiegyenlítési szabály bonyolultságára a módosító törvény megszüntette ezen adókiegyenlítési szabályt. A módosítás értelmében, ha az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem kedvezményezett lakáscélú felhasználása a bevallás benyújtását követően történik, akkor a magánszemély a megfizetett adóból a felhasznált jövedelem adójával megegyező összeget – a felhasználás igazolásával egyidejűleg – az ingatlan átruházását követő második adóév végéig visszaigényelheti.

Az Szja-tv. által kedvezményezett lakáscélú felhasználás nem változott. Vagyis kedvezmény akkor érvényesíthető, ha az ingatlant értékesítő magánszemély az átruházásból származó jövedelmét bármely EGT-államban saját maga, közeli hozzátartozója vagy élettársa részére idősek otthonában, fogyatékos személyek lakóotthonában vagy más hasonló (pl. ápolási) intézményben biztosított férőhely – visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli –megszerzésére fordítja, ideértve azt az esetet is, ha a férőhely biztosítása egyösszegű térítési díj előre történő megfizetésével történik).

Jogkövető szerkesztőség (2017-07-14)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!