Ez a tartalom 1530 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Változások a szálláshely-szolgáltatásban

2020. 02. 10.

2019. június 28-án módosult a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet, mely bevezette a magánszálláshely fogalmát, megkülönböztetve azt az egyéb szálláshely fogalmától.

A Korm. rendelet szerint egyéb szálláshelynek minősül a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített épületben, de szálláshely-szolgáltatási céllal és nem magánszemély vagy nem egyéni vállalkozó által hasznosított, önálló rendeltetési egységet képező épületrész, ahol az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülhetnek, illetve a szobák száma legfeljebb huszonöt, és az ágyak száma legfeljebb száz. Ettől eltérően magánszálláshelynek minősül az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat.

A Korm. rendelet módosításával egyidejűleg nem történt meg az Szja törvénnyel való összhang megteremtése, annak ellenére, hogy az Szja törvény több rendelkezést is tartalmazott a magánszemély egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységével összefüggésben. Tekintettel arra, hogy a Korm. rendelet módosítása szerint az egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységet magánszemély és egyéni vállalkozó nem végezheti, így szükséges volt az Szja törvény vonatkozó rendelkezéseiben az összhangot megteremteni. Ezt a 2019 decemberében kihirdetett adócsomag rendezte.

Átmeneti rendelkezés biztosítja visszamenőlegesen, hogy a szálláshely-szolgáltatással kapcsolatos új fogalmi meghatározások a 2019. július 28-ától keletkezett adókötelezettségre is alkalmazhatóak legyenek.

(Adópraxis Szerkesztőség)

 

Adópraxis (2020-02-10)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!