Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 275 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Szálláshely és vendéglátás külön számlázása

2023. 08. 01.

Adott egy gazdasági társaság, amely szálláshelyek értékesítésével foglalkozik. A vendégek számára a reggeli alapszolgáltatásként benne van a szállásban, az étkezést azonban nem a szálláshely, hanem a közelben lévő étterem biztosítja, aki a szálláshely-értékesítőnek ezt kiszámlázza.

A kérdés tehát a következő: "A" telephely esetén a vendéglátó egység 5% áfával számlázza az étkezést a szálláshely szolgáltató felé, a szálláshely szintén 5% áfával számlázza a vendég felé tovább, hiszen alapszolgáltatás, és a szállás 5 %-os. "B" telephelynél ugyanaz a felállás mint az "A"-nál, azonban a vendéglátó egység 27%-os áfával számlázza a reggelit a szálláshely szolgáltatónak.
Ilyen esetben a szálláshely szolgáltató milyen áfával számlázhat a vendég felé? Hogy jár el szabályosan? Illetve: ha a vendég igénybe vesz a vendéglátó egységnél pl. vacsorát, azt jogosan számlázza az "A" vendéglátó egység 5% áfával és azt milyen áfával kell a vendég felé tovább számlázni.

Melyik eljárás a helyes?

Tekintettel arra, hogy a szálláshelyszolgáltató „csomagdíja" az étkezés biztosításának ellenértékét is magában foglalja, ezért a csomagdíjat 5%-os áfa terheli, függetlenül attól, hogy a vendéglátó egység milyen áfakulccsal számláz.

Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15 56.10-ből) akkor is 5%-os áfával adózik, ha azt gazdasági társaság vette igénybe.

Bonácz Zsolt (2023-08-01)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!