Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ez a tartalom 2563 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Önnek van pénztárgéphez kapcsoltan pénztároló eszköze?

2017. 04. 12.

A pénztárgépek működtetéséhez kapcsolódóan 2016. április 2-ától jogszabály rendelkezik arról, hogy a pénztárgéphez hozzárendelten pénztároló eszközt kell tartani. Az adóhatósági ellenőrzések tapasztalata szerint számos vállalkozás elmulasztotta az új rendelkezésnek történő pénztárgép működtetést biztosítani. Cikkünk erre a kötelezettségre szeretné felhívni a figyelmet.

A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 2016. április 2. napjától hatályos 49/A. § szerint a pénztárgéphez hozzárendelten pénztároló eszközt kell tartani, melyben a pénzkészletnek összeg és összetétel szerint meg kell egyeznie a pénztárgépen bizonylatolt értékesítések és egyéb pénzmozgások egyenlegével, kivéve, ha az eltérést az üzemeltető működési sajátosságai okozzák és az eltérés mértéke e működési sajátosságokhoz igazodik.
A rendelet – sajnálatos módon – nem határozza meg a pénztároló eszköz sajátosságait, tehát az adóhatósági ellenőrzések gyakorlatában fog kialakulni, hogy mi használható pénztároló eszközként. A szabályozás hiányosságából adódóan lényegében bármi tekinthető pénztároló eszköznek, amely alkalmas a pénz tárolására, figyelembe véve azt a körülményt is, hogy nincs előírás arra vonatkozóan, hogy a pénztároló eszközt – akár mechanikusan, akár elektronikusan – össze kellene kötni a pénztárgéppel.


Fontos!
A pénztároló eszköz használatára vonatkozó új előírás azokat az adóalanyokat is érinti, akik a hatályba lépést megelőzően helyezték üzembe a pénztárgépet.

 

Jogkövető szerkesztőség (2017-04-12)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!