Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • TB ellátások
  • járulékok
  • TB jogviszonyok

Ez a tartalom 277 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Nyugdíjas munkavállaló kiléptetése

2023. 07. 26.

Mi a helyes eljárás nyugdíjas dolgozó munkaviszony megszűnése esetén közös megegyezés, illetve munkáltatói vagy munkavállalói felmondás esetén? Ki kell léptetni a nyugdíjas munkavállalót, ha betölti a 65. életévét? A T1041-es nyomtatványon mikor kell a biztosítottak köréből kijelenteni?

Kiindulási pont, hogy el kell különíteni munkajogi és társadalombiztosítási szempontból, ki minősül nyugdíjasnak.

Társadalombiztosítási szempontból:

  • öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és legalább 20 év (résznyugdíjhoz 15 év) szolgálati idővel rendelkezik, és
  • ha a nyugdíj megállapításra került.

A nyugellátást megállapító határozatban foglalt időponttól minősül társadalombiztosítási szempontból az adott munkavállaló nyugdíjasnak, így ezen határozat ismeretében lehet – akár utólag is – kijelenti a munkavállalót a T1041-es nyomtatványon a biztosítottak köréből. Ha pl: a nyugdíjbiztosító határozatában 2023. július 9-e szerepel, akkor ezen időponttól lehet kijelenteni a nyugdíjas munkavállalót a T1041-es nyomtatványon.

Kiléptetni nem kell a nyugdíjas munkavállalót a munkaviszonyból sem akkor, amikor kéri a nyugellátás megállapítását, sem akkor amikor a fentiek alapján már nyugdíjasnak minősül.

Miként is rendelkezik a Munka törvénykönyve a nyugdíjas munkavállalóról?

Az Mt. alapján nyugdíjas munkavállaló az, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság). Azaz ez esetben nem kell, hogy a nyugellátást határozattal megállapítsa a nyugdíjbiztosító.

A nyugdíjas munkavállaló határozatlan idejű munkaviszonyát a munkáltató bármikor megszüntetheti felmondással, indokolási kötelezettség nélkül, továbbá a nyugdíjas munkavállaló végkielégítésre sem jogosult. A nyugdíjas munkavállaló munkaviszonya továbbá megszüntethető a felek megállapodása alapján közös megegyezéssel, vagy akár a nyugdíjas munkavállaló is felmondhat. Az, hogy a munkaviszony hogyan kerül megszüntetésre, az mindig az adott helyzettől függ.

dr. Radics Zsuzsanna (2023-07-26)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!