Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 187 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Új mellékállású átalányadózó közterhei

2023. 10. 28.

Hogyan adózik és hogyan kell adminisztrálnia közterheit az új mellékállású átalányadózónak? A költségátalány 40%, 2 millió forint alatti jövedelemmel, költségszámla nincs. Az átalányadózó 40 órás főállással rendelkezik.

A kérdés szerinti heti 36 órát meghaladó főállású biztosítási jogviszonyban lévő egyéni vállalkozó másodfoglalkozásúnak minősül és 18,5% Tb (társadalombiztosítási járulékot) kell fizetnie a ténylegesen elért járulékalapot képező jövedelme alapján.
Az átalányadózás során a másodfoglalkozású egyéni vállalkozóra is érvényes az a szabály, hogyaz adóalap az Szja szerinti adóalap lesz. Ez annyit is jelent, hogy nincs sem Szja, sem pedig Tb járulékfizetési kötelezettsége, ameddig éves szinten 2023-ban nem haladja meg az 1 392 000 forintot. A szociális hozzájárulási adó mértéke a számított adó az adóalap 13 százaléka.

Vagyis a nevezett 1 392 000 forintig (mentesített összeg) nincs sem járulék, sem pedig Szja fizetési kötelezettség.

Ehhez hozzá kell venni a 40% költségátalányt is, amely összességében azt jelenti, hogy 2 320 000 forint bevételig semmilyen adókötelezettség nem terheli a másodfoglalkozású egyéni vállalkozót.
Ez érvényes az adóév utolsó 4 hónapjára is, ami annyit jelent, hogy nagyon sokan jobban járnak az átalányadózással, mint a KATA szerinti jogviszonnyal.

Kamarai díj és iparűzési adó viszont létezik.

A bevallásokat (..58-as és .. 53-as és HIPAK) a legcélszerűbb az ÁNYK segítségével kitölteni és az adóhatósághoz érkeztetni.

Leipán Tibor (2023-10-28)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!