Ez a tartalom 1362 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Megszűnt a reklámhordozók építményadó kötelezettsége

2020. 07. 27.

Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvény 2020. július 15-i hatállyal megszüntette a reklámhordozók építményadó kötelezettségére vonatkozó rendelkezéseket.

A helyi adókról szóló törvény szerint 2018. január 1-jétől adókötelessé vált az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozó. A reklámhordozók után egy önkormányzat illetékességi területén abban az esetben kellett építményadót fizetni, ha az illetékes önkormányzat erre vonatkozó döntést hozott.

A Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvény – az adórendszer egyszerűsítése érdekében – hatályon kívül helyező rendelkezésekkel 2020. július 15-i hatállyal kiemelte a helyi adókról szóló törvényből a reklámhordozók helyi építmény-adókötelezettségére vonatkozó rendelkezéseket.

Tekintettel arra, hogy egy önkormányzat adómegállapítási joga arra terjed ki, hogy a helyi adókról szóló törvényben meghatározott adókat vagy azok valamelyikét bevezesse, a már bevezetett adót hatályon kívül helyezze, illetőleg módosítsa, így azok az önkormányzatok, ahol a reklámhordozók utáni építményadó bevezetésre került, ott a rendelet módosításával, illetve hatályon kívül helyezésével fog kivezetésre kerülni az adókötelezettség.

A reklámhordozókat terhelő építményadó kivezetésével összefüggésben az adózókat külön adatbejelentési kötelezettség nem terheli. A reklámhordozók utáni építményadó megszűnéséről szóló határozatokat az önkormányzati adóhatóságok „hivatalból" fogják meghozni, és ebben rendelkeznek a megszüntetésről is.

(Adópraxis Szerkesztőség)

Lezárva: 2020. július 22.

 

Adópraxis (2020-07-27)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!