Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 101 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Kozmetikumok gyártójának EPR díj fizetési kötelezettsége

2024. 01. 22.

Kisvállalkozó nem főállásban végzi tevékenységét, melynek során kézműves szappanokat, fürdőszereket és kozmetikumokat gyárt. Keletkezik-e kiterjesztett gyártói felelősség vagyis EPR díjfizetési kötelezettség? Felmerülnek-e adminisztrációs feladatok és bevallások?

A TEÁOR szám a vállalkozásban szerepel. Ezeken a számokon:

  • ÖVTJ-kód 479102 ÖVTJ szerinti megnevezés: Csomagküldő, internetes kiskereskedelem;
  • ÖVTJ-kód 204202 ÖVTJ szerinti megnevezés: Kézműves szappanok készítése.

Kiindulási pont az, hogy az EPR tekintetében maga az EPR és a környezetvédelmi termékdíj gyakorlatilag elválik egymástól.

Ennek lényege, hogy a környezetvédelmi termékdíj a csomagolóanyagot adóztatja, addig az EPR pedig a csomagolást.

Tehát első lépésként azt kell tisztázni, hogy a kérdés szerinti termékek eseteiben léteznek-e csomagolások vagy nem. Ha léteznek, akkor felmerül az EPR díjfizetési kötelezettség, ha pedig nincs csomagolás, akkor EPR sem létezik.
Törvényi oldalról jelenleg a 80/2023 Kormányrendelet az irányadó, melynek kiemelt oldala a kiterjesztett gyártói felelősség. Ennek alapján értelemszerűen szükséges valamennyi olyan gazdasági esemény elsődleges vizsgálata, amely a már említett körforgásos termékeket érinti. Ebből adódóan a forgalomba hozatal bír jelentőséggel, amikor is egy termékértékesítés során a tulajdonjog átruházása történik úgy, hogy értelemszerűen az értékesített termék a körforgásos anyagot is érinti. A körforgásos termékek esetében is legalább egyszer meg kell fizetni az EPR díjat, de a lényeg hogy a termék többször is részt vesz a gazdasági eseményekben, de regisztrálásával csak egyszer fizetik meg az EPR díjat. Pl. egy raklap esetében.

A kérdés szerinti esetre vonatkozóan a hivatkozott jogszabályhely 11. § (1) bekezdése az irányadó:
11. § (1) A fogyasztó számára történő értékesítés helyén megtöltésre tervezett és szánt csomagolószerből, továbbá a fogyasztó számára történő értékesítés helyén eladott, megtöltött vagy megtöltésre tervezett és szánt egyszer használatos csomagolószerből létrehozott csomagolás tekintetében a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettség a csomagolószer gyártóját terheli.

A leírtakból következően a belföldön megvásárolt és ezt követően megtöltésre kerülő csomagolószerek tekintetében nem keletkezik EPR díjfizetési kötelezettség a hivatkozott törvényhelyhez igazodóan.  

Ez annyit jelent, hogy a kérdés szerinti esetben egyszer használatos csomagolószerről van szó, melynek során a kiterjesztett gyártói felelősség az értékesítés során nem az egyéni vállalkozót terheli, hanem a csomagolószer értékesítőjét, azaz a jogszabályhelyhez igazodóan a „csomagolószer gyártóját”.

Leipán Tibor (2024-01-22)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!