Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • TB ellátások
  • járulékok
  • TB jogviszonyok

Ez a tartalom 461 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Kifizetőhely feladata nem jogosult kismama foglalkoztatott esetén

2023. 01. 22.

Munkaszerződéssel foglalkoztatott szakképzős tanuló (születési idő: 2006. szeptember 22.) biztosítása 2022. szeptember 01-től indult, előtte nem volt biztosított. Az intézmény, ahol dolgozik tb-kifizetőhely, amikor a foglalkoztatott várandós lett, 9-es kóddal táppénzt folyósítottak neki. Gyermeke születésének időpontja 2022. december 02. Mire jogosult a biztosított, illetve a kifizetőhelynek mi a teendője ilyen esetben?

Csecsemőgondozási díjra (rövidítve: csed-re) jogosult az a nő, aki a gyermeke születését megelőző 2 éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke, és

  • a biztosítás tartama alatt vagy
  • a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy
  • a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy
  • a baleseti táppénz folyósításának megszűnését követő 28 napon belül születik.

A csecsemőgondozási díjra jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani többek között közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot.
Tekintettel arra, hogy a biztosítási jogviszony 2022. szeptember 1-jétől áll fenn, így a fenti 180 nappal együtt sem rendelkezik jelenleg a tanuló a csed-hez szükséges minimum 365 nap biztosítási idővel. Amennyiben a tanuló benyújtotta a csed igényét, akkor a kifizetőhelynek jelenleg elutasító határozatot kell hoznia, mert az ellátáshoz szükséges minimum jogosultsági idő nem áll fenn.

A tanuló jelenleg családi pótlékra, gyermekgondozást segítő ellátásra, anyasági támogatásra jogosult, amelyek családtámogatási ellátások, amelyeket családtámogatási ügyekben eljáró kormányhivatalnál lehet megigényelni.

Megjegyzés: Hivatásosok – pl. katonák – esetén jár csak el kifizetőhely családtámogatási ügyekben is. Az érintett nem tartozik ebbe a körbe.

Meg kell említeni, hogy a tanuló a későbbiekben – a gyermek születését követő 168. napot követően – jogosult lehet gyermekgondozási díjra, amelyet már a foglalkoztatónak kell megállapítani.

dr. Radics Zsuzsanna (2023-01-22)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!