Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 165 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Július 1-e előtti hulladék EPR díja

2023. 11. 19.

EPR kötelezett társaság úgy fizetné meg a hulladék utáni díjat, hogy a készletre vételt választaná. Ebben az esetben csak azután adózik, ami 2023. július 1. és szeptember 30. között kerül készletre?

Az EPR-t érintő jogszabályhely és díjfizetési kötelezettség tekintetében irányadó a 80/2023. (III. 14.) Kormányrendelet, melynek kiemelt oldala a kiterjesztett gyártói felelősség. Ennek alapján értelemszerűen szükséges valamennyi olyan gazdasági esemény elsődleges vizsgálata, amely a Kormányrendelethez igazodó körforgásos termékeket érinti.

 
 

Ebből adódóan a forgalomba hozatal bír jelentőséggel, amikor is egy termékértékesítés során a tulajdonjog átruházása történik úgy, hogy értelemszerűen az értékesített termék a körforgásos anyagot is érinti.

Kiindulási pont az, hogy az EPR tekintetében maga az EPR és a Környezetvédelmi termékdíj gyakorlatilag elválik egymástól. Ennek lényege, hogy a Környezetvédelmi termékdíj a csomagolóanyagot adóztatja, addig az EPR pedig a csomagolást. Tehát első lépésként azt kell tisztázni, hogy a kérdés szerinti termékek eseteiben léteznek-e csomagolások vagy nem. Ha léteznek, akkor felmerül az EPR díjfizetési kötelezettség is.

Mivel a hivatkozott Kormányrendelet 2023. július 1-től hatályos, ezért az EPR díjfizetési kötelezettség a megelőzött időszakot nem érinti. A július 1-et követő időszakban pedig azt kell vizsgálni az EPR díjfizetési kötelezettséget illetően, hogy az előzőekben leírtakhoz igazodóan egy-egy gazdasági esemény során valamely körforgásos termék az ügyletben érintett-e, vagy nem.

Leipán Tibor (2023-11-19)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!