Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 213 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Autóipari beszállító EPR díja

2023. 10. 02.

Kell-e EPR díjat fizetnie annak az autóipari beszállítónak, aki belföldi és EU-s import műanyag granulátumokat, alapanyagokat vásárol, majd ebből készít fröccsöntött termékeket? Az alapanyagoknak van beérkezéskor csomagolása és az értékesítés során is raklapra és dobozba csomagolják az előállított terméket.

A mostani kiterjesztett gyártói felelősséggel kapcsolatos törvény életbe lépése a következő körforgásos termékekre összpontosul:

  • Csomagolóanyagok,
  • Egyszer vagy többször használatos műanyag termékek,
  • Elektromos és elektronikai berendezések,
  • Akkumulátorok és elemek
  • Gépjárművek, gumiabroncsok,
  • Irodai papírok,
  • Reklámhordozó papírok,
  • Textiltermékek,
  • Zsír és sütőolaj,
  • Fából készült bútorok

A felsorolásból egyértelműen látható, hogy a korábbi környezetvédelmi termékdíj alá besorolt termékek köre kibővült. A jelenlegi nem kiforrott helyzetet illetően csak annyit közölhetünk, hogy ez a helyzet amolyan átmeneti állapotként kezelhető, a jövőben további szigorítások lépnek életbe, az Uniós döntés alapján. Egyelőre csak bizakodhatunk abban, hogy a környezetvédelem területén jelentős előrelépést jelenthet az új jogszabályi kötelezettség, mivel önmagában az a tény, hogy valamiért fizetni kell, az még messze nem jelent előrelépést a környezetvédelem területén.

Törvényi oldalról jelenleg a 80/2023 Kormányrendelet az irányadó, melynek kiemelt oldala a kiterjesztett gyártói felelősség.

Ennek alapján értelemszerűen szükséges valamennyi olyan gazdasági esemény elsődleges vizsgálata, amely a már említett körforgásos termékeket érinti. Ebből adódóan a forgalomba hozatal bír jelentőséggel, amikor is egy termékértékesítés során a tulajdonjog átruházása történik úgy, hogy értelemszerűen az értékesített termék a körforgásos anyagot is érinti. Ebben az esetben nincs lényegi eltérés abban, hogy a termék esetlegesen nem is került értékesítésre, mivel saját felhasználás történik, esetlegesen alapanyagként.
 
Márpedig pl. az alapanyagként történő felhasználás hulladéka nem minősül felhasználás tekintetében saját célú felhasználásnak. Ezzel kapcsolatosan a hivatkozott jogszabályhely, vagyis a 80/2023-as Kormányrendelet 17. § foglalkozik részletesen. Fontos viszont annak a megállapítása a körforgásos termékek eseteiben, hogy körforgásos termék véglegesen elválik-e a terméktől vagy nem.

Mint a legtöbb esetben, a körforgásos termékek eseteiben is léteznek olyan kivételes esetek, amikor a körforgásos termékek nem minősülnek forgalomba hozatalnak, amely esetek nem teljes körűen a következők lehetnek:

  • Termék adóraktárba történő helyezése,
  • Betárolás termékdíj raktárba,
  • Magánszemélyeknek történő értékesítések

Törvényi oldalról jelenleg a már említett 80/2023 az irányadó, melynek kiemelt oldala a kiterjesztett gyártói felelősség.

Ennek alapján értelemszerűen szükséges valamennyi olyan gazdasági esemény elsődleges vizsgálata, amely a már említett körforgásos termékeket érinti.

Ebből adódóan a forgalomba hozatal bír jelentőséggel, amikor is egy termékértékesítés során a tulajdonjog átruházása történik úgy, hogy értelemszerűen az értékesített termék a körforgásos anyagot is érinti. Ebben az esetben nincs lényegi eltérés abban, hogy a termék esetlegesen nem is került értékesítésre, mivel saját felhasználás történik, esetlegesen alapanyagként.

A leírtakhoz igazodóan, mivel a kérdés szerinti csomagolás kartondobozba történik, ebből következően az EPR díjfizetési kötelezettség fennáll.

Leipán Tibor (2023-10-02)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!