Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • TB ellátások
  • járulékok
  • TB jogviszonyok

Ez a tartalom 239 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ápolási díjon lévő ügyvezető

2023. 09. 02.

Ápolási díjon lévő személy lenne egy kft. ügyvezetője. Nincs munkaviszonya, eddig idehaza sem vállalt munkát. A cég egyszemélyes kft., és az érintett annak jelenleg nem a tagja. Milyen minőségben vállalhatja el?

További kérdés, hogy társas vállalkozóvá válik-e az ügyvezető és milyen tb-kőtelezettséggel jár, vagy megbízási jogviszonyban ellátható-e és ebben az esetben milyen fizetési kötelezettsége van? Ellátható-e a feladat „nulla” megbízási díjért?

A kérdésben szereplő személy nem tagja a társas vállalkozásnak, így esetében társas vállalkozói jogviszony nem jöhet létre.

Az ügyvezetés ellátható akár munkaviszonyban, akár megbízási jogviszonyban.

Amennyiben a kérdésben szereplő ügyvezető munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat, akkor a munkabér alapján kell megfizetni a társadalombiztosítási járulékot és a szociális hozzájárulási adót. Ha az ügyvezetés ellátható részmunkaidőben, akkor részmunkaidő esetén mindig figyelemmel kell lenni arra, hogy legalább a minimálbér 30 százalékából (ami idén bruttó 69 600 forint) kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot és a szociális hozzájárulási adót. Az, hogy az ügyvezető a tevékenységét végezheti-e otthon, attól függ, hogy az adott gazdasági társaságban milyen tevékenységeket kell ellátnia az ügyvezetőnek. Tekintettel arra, hogy ezt nem ismerem, így erre a kérdésre nem tudok választ adni.

 
 

Ha az ügyvezetésre megbízási szerződésben kerül sor, akkor megbízási jogviszony jön létre, amelynél a Tbj. 6. § (1) bekezdés f) pontját kell alkalmazni. Ha a megbízási szerződés alapján személyesen munkát végző ügyvezető járulékalapot képező díja eléri vagy meghaladja a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét, akkor biztosítási jogviszony jön létre. Ez esetben a 15 százalék személyi jövedelemadó-előleget, a 18,5 % társadalombiztosítási járulékot, és 13 % szociális hozzájárulási adót a járulékalapot képező jövedelem alapján kell megfizetni. Ha a járulékalapot képező jövedelem nem éri el a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét, akkor biztosítási jogviszony nem jön létre. Ez esetben az ügyvezetőnek járulékot nem kell megfizetnie, azonban - az ingyenes megbízást kivéve – a 15 százalék személyi jövedelemadó-előleget meg kell fizetnie, továbbá a társaságot 13 százalék szociális hozzájárulási adófizetés terheli.

Természetesen az ügyvezetés esetében szóba jöhet az is, hogy az ügyvezető a tevékenységét díjazás nélkül látja el.

Ha az ügyvezető nem tagja a társas vállalkozásnak, és megbízásban díjazás nélkül folytatja tevékenységét, akkor ezesetben közteher fizetési kötelezettség nem áll fenn.

dr. Radics Zsuzsanna (2023-09-02)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!