Ez a tartalom 1598 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Áfa-alanyiság az eva után

2019. 12. 04.

Az eva alanyoknak az Eva törvény 2019. december 31. napjával történő hatályon kívül helyezése miatt figyelniük kell arra, hogy ha vállalkozási tevékenységüket nem szüntetik meg, és 2019. december 31. napját követően is tovább folytatják, akkor 2020-tól áfa alanyokká válnak.

Az eva szerint adózó adóalany az eva megszűnésével a gazdasági tevékenysége miatt áfa-alannyá válik, azonban az áfa szempontjából is van választási lehetősége.

1.    Az adóalany választhatja az alanyi áfamentességet, ha a belföldön teljesített termékértékesítései, szolgáltatásnyújtásai ellenértéke nem haladja meg az évi 12 millió forintot. Ez egyszerű adminisztrációval jár, és főszabály szerint nem kell áfa bevallást benyújtani.

Alanyi áfamentesség esetén (főszabály szerint) az adóalany az értékesítései után nem fizet áfát, és nem vonhatja le a beszerzéseit terhelő áfát. Mivel alanyi áfamentesként a számláiban nem háríthat át áfát, ezért az adóalany által alkalmazott árnak nem lesz az ügyfelek által levonható áfa tartalma. E tényezők tükrében érdemes mérlegelni a tevékenység jellegét, az értékesítéseket és beszerzéseket, és azt, hogy mindez mennyiben lenne hatással az adóalany által alkalmazott árakra.

2.    Ha az adóalany nem tud, vagy nem kíván alanyi áfamentesként működni, akkor az ún. általános áfaszabályokat köteles alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy főszabály szerint áfát kell fizetni (felszámítani, illetve áthárítani) az adóalany által teljesített ügyletek után, azonban az ehhez kapcsolódó beszerzéseknél levonható az áfa. Továbbá az adóalany ügyfelei főszabály szerint szintén levonhatják az áthárított áfát.

Fontos!
Akár az alanyi áfamentességet választja az adóalany, akár az általános áfaszabályok szerint jár el, nem kell új adószámot kiváltani az adóhatóságnál, mindössze az adószám 9. számjegye, az ún. áfa-kód fog megváltozni: alanyi adómentesség választása esetén 1-esre, általános szabályok szerinti adózóként 2-esre.

A választott áfa adózási módot – egyéni vállalkozóként a 19T101E (ha egyéni vállalkozóként közjegyző, bírósági végrehajtó, szabadalmi ügyvivő, ügyvéd, vagy állatorvos, akkor a 19T101), betéti társaságként, közkereseti társaságként illetve egyéni cégként a 19T201T, ügyvédi irodaként pedig a 19T201 nyomtatvány „F” lapjain – kell bejelenteni.

Az adóalany által választott adózási módot 2019. december 31-éig be kell jelenteni az Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Figyelem!
Az áfát érintő fenti választás nem befolyásolja azt, hogy az adóalany milyen jövedelemadózási módot választhat az eva megszűnése miatt.

(Pénzügyminisztérium)

 

Adópraxis (2019-12-04)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!