Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Adómentes-e az ingatlan alkotórészeinek és tartozékainak bérbeadása?

2017. 05. 07.

A gazdasági világban gyakori, hogy egy ingatlant nem üresen, hanem annak elválasztható vagy elválaszthatatlan alkotórészeivel, illetve tartozékaival adnak bérbe. Ilyen esetekben gyakran dilemmát okoz annak eldöntése, hogy az ingatlan bérbeadásának adómentessége kiterjed-e ezeknek a dolgoknak a bérbeadására.

A dilemma eldöntése során egyrészt figyelembe kell venni az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa törvény) rendelkezéseit.
Az Áfa-tv. 86. § (1) bekezdésének l) pontja értelmében mentes az adó alól az ingatlan (ingatlanrész) bérbeadása, haszonbérbeadása. Ugyanezen rendelkezés (2) bekezdésének c) pontja alapján azonban nem alkalmazható az l) pont ingatlannal tartósan összekötött gép, egyéb berendezés bérbeadására.
Az Áfa-tv. rendelkezéseinek alkalmazásához szükséges a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) kapcsolódó rendelkezéseinek ismerete. Melyek ezek?
A Ptk. 5:15. § határozza meg az alkotórész fogalmát. Eszerint alkotórész minden, ami a dologgal olyképpen van tartósan egyesítve, hogy az elválasztással a dolog vagy elválasztott része elpusztulna, illetve az elválasztással értéke vagy használhatósága számottevően csökkenne. Az alkotórész minden esetben része az ingatlannak.
A Ptk. 5:16. § pedig a tartozék fogalmát határozza meg. Eszerint tartozék minden, ami nem alkotórész, de a dolog rendeltetésszerű használatához vagy épségben tartásához rendszerint szükséges vagy azt elősegíti. A tartozék a Ptk. rendelkezése szerint „kétség esetén” része az ingatlannak.

A címben jelzett dilemmát mindig az eset egyedi körülményei alapján a fenti jogszabályi rendelkezések figyelembevételével kell eldönteni.

Ha például egy étterem-kávézó céljára kialakított ingatlan bérbeadásáról van szó, akkor a berendezések (pl. sütő, mosogatógép, kávégép, hűtőkamra, asztalok, bútorok, stb.) nem tekinthetőek az ingatlannal tartósan összekötött gépnek, berendezésnek, így nem alkalmazható az Áfa-tv. 86. § (2) bekezdés c) pontja, vagyis nem ingatlannal tartósan összekötött gépek, egyéb berendezések bérbeadására, hanem eszközökkel, gépekkel felszerelt ingatlan bérbeadására kerül sor. Ebből következően az ügylet egységesen az Áfa-tv. 86. § (1) bek. l) pontja alapján ítélendő meg, és kizárólag egyetlen, ingatlan bérbeadásnak minősíthető szolgáltatásnyújtás valósul meg.

Ha viszont egy víziközmű bérbeadásáról van szó, akkor alapvetően olyan épületek, építmények bérbeadása történik, melyek az ingatlannal tartósan egybekötött gépeket, berendezéseket (pl. gépházak, szivattyúk, vízmérők, kútfejek, átemelők, stb.) tartalmaznak. Ezek a gépek, berendezések az építményekkel alkotórészi kapcsolatban vannak, mivel az ingatlantól történő elválasztásukkal elpusztulnának, illetve az elválasztással értékük, használhatóságuk számottevően csökkenne. Az ilyen bérbeadás lényege, jellegadó tartalma éppen ezen közművek (gépek, berendezések) használatára irányul, ebből következően a víziközművek, mint ingatlannal tartósan összekötött gép, egyéb berendezés bérbeadása az Áfa-tv. 86. § (2) bekezdésének c) pontjából következően adókötelezettséget keletkeztet.

 

Jogkövető szerkesztőség (2017-05-07)

Az építményi jog fogalma, melyet a Polgári Törvénykönyv 5:159/A. § határoz meg, jelentős kiegészítést hozott a vagyoni értékű jogok terén. Ennek értelmében 2024-ben már a jogosultnak engedélyezett egy ingatlanon vagy annak felszíne alatt épület létesítésére és hasznosítására. Az építményi jog gyakorlásával a jogosultnak lehetősége van az épület építésére vagy építtetésére, az ingatlan igénybevételére, az épület birtoklására, használatára, valamint annak hasznainak szedésére. Az ehhez kapcsolódó visszterhes alapítás, átruházás, megszüntetés vagy végleges lemondásból származó jövedelemre az Szja tv. 59-62. § rendelkezései vonatkoznak. Ismerje meg részletesen az építményi jog aktualitásait és szabályozását a Menedzser Praxis Adó és Tb Különszámában! Kattintson ide a további információkért és naprakész szakmai ismeretekért, amelyek segíthetnek Önnek hatékonyan navigálni a személyi jövedelemadó változásainak területén.

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!