Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ez a tartalom 2565 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2024-01-08 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: HIPA 2024: figyeljenek az egyéni vállalkozók és a gyártók!

A NAV-hoz is benyújtható a helyi iparűzési adó bevallás

2017. 04. 12.

Régen várt módosítás lépett hatályba 2017. január 1-jétől, mely lehetővé teszi az adózók számára, hogy az állandó jellegű helyi iparűzési adóról szóló bevallási kötelezettségüket elektronikus úton az állami adóhatósághoz történő benyújtással teljesítsék.

Az új lehetőség csupán adminisztrációs könnyítés, mivel a helyi iparűzési adóból származó bevétel változatlanul az illetékes települési önkormányzat saját bevétele marad. Ennek megfelelően a helyi iparűzési adót az adóztató önkormányzati adóhatóság számlájára kell megfizetni, függetlenül attól, hogy a bevallást az adózó közvetlenül az illetékes települési önkormányzathoz vagy az állami adóhatósághoz nyújtotta be.


Az állami adóhatóság a hozzá elektronikus úton benyújtott adóbevallást – az adóbevallás benyújtásra kötelezett azonosítását követően, tartalmi vizsgálat nélkül, a befogadó nyugta kiadása mellett – az adóalany által a bevallási nyomtatványon megjelölt székhely, telephely(ek) szerinti önkormányzati adóhatóság részére haladéktalanul, elektronikus úton megküldi. Az állami adóhatóság nem fogja vizsgálni a benyújtási jogosultságot, a beküldő adóazonosító jelét és nevét fogja továbbítani az illetékes települési önkormányzatnak.


Az új rendszer legnagyobb előnye, hogy a helyi iparűzési adóról szóló bevallás elektronikus úton is benyújtható lesz, és ennek következtében megszűnnek a különböző tartalmú, formátumú, papíralapú bevallások, és postai igazolások. Ennek következtében a jövőben az állami adóhatósághoz határidőben elektronikus úton benyújtott adóbevallást az önkormányzati adóhatóságnál teljesítettnek kell tekinteni. 


További előny, hogy az Általános Nyomtatvány-kitöltő Keretprogramban, az ÁNYK-ban lehetőség van arra, hogy az adózó egy már elkészített bevallása adattartalmát átmásolja egy új bevallásba, majd az adatokat szükség szerint módosítsa. Ennek megfelelően, ha az adózó több önkormányzat illetékessége alá tartozik, és több önkormányzatot illető adókötelezettsége keletkezik, akkor célszerű először egy bevallást elkészíteni azokkal az adatokkal, amelyeket egységesen, minden önkormányzat felé benyújtandó bevallásban szerepeltetni kell (például az adózó azonosításához szükséges adatok, az adó levezetéséhez szükséges adózói szintű adatok és hozzájuk tartozó betétlapok), majd ezek átmásolását követően a többi bevallásban már csak az adott önkormányzatra vonatkozó egyedi adatok kitöltése szükséges.


És jó hír, hogy az Általános Nyomtatvány-kitöltő Keretprogramra (ÁNYK) optimalizált helyi iparűzési adóbevallás kitöltő programja, a kitöltési útmutató, valamint a kitöltést segítő aktív súgó a NAV honlapján már elérhető.
A 2016. adóév vonatkozásában a 16HIPA jelű, a 2017. adóév vonatkozásában a 17HIPA jelű nyomtatványt kell alkalmazni. 
 

Jogkövető szerkesztőség (2017-04-12)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!